La Festa al Cel a l’Aeroport de Lleida – Alguaire

Tenim la sort i l’honor de tenir a Catalunya el Festival Aeri més antic i important de tot el territori espanyol, un espectacle de velocitat, perícia i tecnologia que ha reunit cada any més de 300.000 persones a la façana litoral de Barcelona, a Mataró, i ara a Lleida.

Història de la Festa al Cel

1991
El president del Reial Aeroclub Barcelona-Sabadell de vol a radio control, Sr. Salvadó proposa realitzar exhibicions de vol a ràdio control com a part d’aquest acte de les festes de la ciutat, i l’acollida és tan bona que l’any següent es decideix contactar amb l’Aeroclub Barcelona-Sabadell per tal que aporti els seus avions a l’espectacle.

D’aquesta manera neix la Festa al Cel com a espectacle aeri, i que va creixent edició darrere edició amb la participació d’empreses del sector, l’Exèrcit de l’Aire, l’Armada, l’Exèrcit de Terra, campions de vol acrobàtic i participants internacionals civils i militars.

1992
La Festa al Cel passa a ser un Festival Aeri organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i l’Aeroclub Barcelona-Sabadell.

2006
Barcelona demostra la seva passió per l’aviació combinant en un mateix any dos esdeveniments aeronàutics de primer nivell, la Red Bull Air Race a l’Abril, i la Festa al Cel al setembre, amb un èxit de públic sense precedents.

2008
La Festa al Cel passa a dependre del Departament de Sectors Estratègics de l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest canvi es fa amb l’objectiu de convertir el Festival Aeri en un aparador privilegiat per a la indústria aeronàutica a Barcelona.

2009
La Red Bull Air Race torna a Barcelona, aquesta vegada com a plat principal de la Festa al Cel, en un esdeveniment espectacular de dos dies de durada.

2011
La Festa al Cel fa 20 anys, consolidant-se com el Festival Aeri més important d’Espanya i un dels precursors dels festivals aeris que es fan a la vora del mar davant d’una gran ciutat.

L’any 2013 l’espectacle es va cancel·lar per problemes amb l’espai aeri de l’aeroport de  Barcelona.

2014
La Festa al Cel deixa la ciutat de Barcelona, passant a realitzar-se per primer cop a 30 km al nord de la capital catalana, a les platges de Mataró.

2017
La Festa al Cel deixa la ciutat de Mataró i després de constatar la impossibilitat de dur a terme el Festival a Santa Susanna, ha de canviar la seu de l’esdeveniment a l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

 

L’organització

Un Festival Aeri és un espectacle que requereix una gran coordinació entre molts estaments i institucions, un gran coneixement tècnic i un respecte absolut per la seguretat de l’esdeveniment.

L’organitzador de la Festa al Cel és la empresa Estudio Brainstorm, S.L., que compta amb el suport de l’Aeroclub Barcelona-Sabadell. El director i organitzador del festival és Daniel Ventura González Alonso, amb el suport del Xavier de Martí com a Director Adjunt, i el suport de l’Aeroport de Lleida-Alguaire.

 

FAQ

1. Què heu de tenir en compte si veniu a la Festa al Cel?

  • Estigueu atents a les informacions de la organització, especialment en cas d’emergència.
  • Hidrateu-vos bé i porteu roba còmoda i adequada.
  • Poseu-vos ulleres de sol i crema de protecció solar
  • Poseu polseres identificatives als nens, a les persones grans i a les persones discapacitades. Les podeu trobar als punts d’informació.
  • Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions de l’organització.
  • Per a emergències truqueu al 112.
  • Utilitzeu les papereres i lavabos distribuïts per l’aeroport.

2. Qui paga la Festa al Cel?

L’organitzador de la Festa al Cel és Estudio Brainstorm, S.L., que aporta els mitjans necessaris per poder realitzar el festival amb seguretat, pagant el dispositiu terrestre, logística, i d’altres partides necessàries per a la celebració de l’esdeveniment. El Festival compta amb aportacions d’Air BP, l’Aeroclub Barcelona-Sabadell, Vueling, i el suport d’Aeroports de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida.

Els patrocinadors privats aporten els mitjans econòmics, aeris i activitats addicionals que fan que la graella sigui àmplia i variada.

Una gran part del Festival que es realitza de manera totalment voluntària, amb entitats i individus que aporten els seus mitjans, el seu temps i coneixements sense rebre cap contrapartida.

3. Per què no ve aquest avió/patrulla/helicòpter/etc?

En el cas de les actuacions militars, el Festival envia les invitacions a les diferents forces armades, que segons la seva disponibilitat l’accepten o declinen. En el cas de les civils, depèn del pressupost que tingui el Festival, o el que és el mateix, del número de patrocinadors privats que donin suport a la Festa al Cel.

També hi ha d’altres limitacions logístiques (incompatibilitat de dates, distàncies massa grans, etc.).